Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Communicatie en Media / Nederlandse VR/AR-app helpt Oekraïense kinderen om mijnen te herkennen

Nederlandse VR/AR-app helpt Oekraïense kinderen om mijnen te herkennen

Sharing is caring

Nederlandse startupFectarheeft een app ontwikkeld waarmee onder meer Oekraïense kinderen leren om mijnen te herkennen. Deze eerste interactieve Augmented Reality (AR)-les met hologram ooit is gemaakt voor educatie over explosieven. De les komt voort uit de vraag die militair Charles Valentine zichzelf stelde: ‘Hoe kunnen we de Oekraïense bevolking helpen hun land te ontmijnen als 30% van de afgeschoten munitie niet is ontploft maar er nog wel ligt?’

Valentine, militair in de ‘Explosive Ordnance Disposal – EOD’, schreef op social media een artikel over de oorlog in Oekraïne*. Hij deed hierin een oproep voor hulp bij het herkennen en opruimen van de munitie in het land. “Zo’n 30% van de afgeschoten munitie ontploft niet, maar ligt wel in het land. Met groot gevaar voor de bevolking.” In zijn zoektocht voor een oplossing stuitte hij op Fectar, een Nederlands Metaverse Creator Platform voor Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR). Hij ontdekte de mogelijkheden van de AR/VR-app van deze Nederlandse startup en bouwde een interactieve 3D-les voor het herkennen van mijnen. Een levensreddend leermiddel voor kinderen in oorlogsgebied.

Educatie in Oekraïne

Het doel is om minimaal 15.000 ambassadeurs te bereiken met de virtuele les voor ontmijnen. De Oekraïense organisatie ‘Terra Pyra’** gaat de training van de les uitrollen door Oekraïne. Zij zullen in gemeenschapscentra en via online training de inwoners en hun kinderen laten kennismaken met de werking van AR op hun mobiele telefoon. De gratis Fectar-app is speciaal ontwikkeld om ook op oudere smartphones met een trage internetverbinding een volwaardige Augmented Reality ervaring te bieden.